Nieuwe wet Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) per 1 januari 2022

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
Vanaf 1 januari 2022 gaat deze nieuwe wet in en is het zaak dat je als zzp’er in de zorg (zorgaanbieder) staat ingeschreven in dit kwaliteitsregister!

Het hoofddoel van de toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt hierop toezicht. Daarnaast zorgen de regels voor een betere bewustwording van startende aanbieders. Nog voordat zij beginnen als zorg- of jeugdhulpaanbieder.

Nieuwe zorgaanbieders:
Zelfstandige zorgaanbieders die willen starten, moeten zich voor hun start goed voorbereiden. Als je na 1 januari 2022 wil starten, dan moet je je volgens de Wtza als zorg- of jeugdhulpaanbieder vóór die start gemeld hebben. Als je al als zzp’er actief bent dan ben je verplicht om je vanaf 1 januari 2022, maar vóór 1 juli 2022 te melden. Meld je je niet, of meld je je te laat als startende of reeds actieve zzp’er in de zorg, dan kun je een boete krijgen.
Ook al gaat de meldplicht pas in op 1 januari 2022, nieuwe zorgaanbieders krijgen nu al een brief waarin staat dat ze zich moeten melden. Strikt genomen hoeft dat nu nog niet. Als je voor 1 januari 2022 start als zelfstandige, heb je tot 1 juli 2022 de tijd om te melden. Maar je hoeft niet te wachten. Ben je bang om het na 1 januari 2022 te vergeten? Meld je dan nu al aan, dan heb je het alvast geregeld.

Bestaande zorgaanbieders:
Voor zzp’ers die beroepsmatig zorg verlenen zoals omschreven in de Zvw of Wlz of andere zorg, zoals alternatieve zorg, of jeugdhulp onder de Jeugdwet verlenen geldt enkel de meldplicht. De meldplicht richt zich niet op ondersteuning onder de WMO 2015.
Indien u als bestaande zzp’er zorg verleent, dan kunt u vanaf 1 januari 2022 in het Landelijk register zorgaanbieders zien of u daarin staat. Staat u hierin, dan hoeft u als zorgaanbieder niet aan de meldplicht te voldoen. Als u nog niet in dit register staat, moet u zich als zorgaanbieder tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022 melden.
Meer informatie kun je vinden op;
https://www.toetredingzorgaanbieders.nl/

Gerelateerde items

STOC, maakt zorg sterker

STOC, maakt zorg sterker Kwaliteit is niet zomaar een woord bij ELBA. Alle zorgprofessionals die wij bemiddelen, zijn…


Lees meer

Welkom terug Jeske

Welkom terug! Yes! Vanaf vandaag is onze collega Jeske Kessels weer terug van haar verlof. Na een heerlijke…


Lees meer

Welkom Julius!

  Mijn naam is Julius Snijders, ik ben 20 jaar oud en deze week gestart met mijn stage…


Lees meer

Sietse

  Nu de laatste week nadert kijk ik  terug op een hele leuke en leerzame periode bij ELBA….


Lees meer