Spring naar content

Wat is een goede zorgprofessional?

Bij ELBA streven wij naar kwaliteit op de werkvloer. Onze zorgprofessionals bedenken elke dag hoe ze hun werk nog beter kunnen doen. Welke innovaties ze kunnen toepassen om wensen van zorgvragers te vervullen. Maar wat maakt iemand nu een goede zorgprofessional? Welke kwaliteiten en eigenschappen heb je nodig? Zes van onze verpleegkundigen en verzorgenden IG geven hun mening.

Op nummer 1 staat: ‘Een mensen-mens zijn’. Daarmee wordt bedoeld: oog hebben voor (latente) behoeften van de zorgvrager, voor kleine dingen die een grote impact kunnen hebben. Een sociale, open houding doet veel. Een praatje met de zorgvrager, een grapje tussendoor, tovert een lach op het gezicht. Anderzijds luister je goed naar de verhalen, ook de vervelende en pijnlijke, want daarop moet je anticiperen. Tijd en aandacht zijn essentieel, ook al zijn beide schaars. Zo neem je de zorgvraag serieus en kun je vervolgens beter (en efficiënter) maatwerk bieden.

Een ‘stabiele mindset’ wordt ook veel genoemd als kwaliteit. In de zorg moet je snel kunnen schakelen en ingrijpen. Elke dag kan anders zijn, dingen gebeuren niet altijd op de manier die je kent uit de boeken. De praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Daarom moet je ook jezelf de ruimte kunnen geven om ervaringen te verwerken.

Vaardigheid en verantwoordelijkheid: Als je verzorgende IG of verpleegkundige bent, is verantwoordelijkheidsgevoel heel belangrijk. Je werkt immers elke dag met mensen. Dus ben je in staat om te werken volgens protocollen en houd je je bevoegd- en bekwaamheden up to date. Je kunt ook reflecteren, je eigen handelingen evalueren: Wat kan wellicht beter? Je hebt een open leerhouding, want de zorg ontwikkelt zich voortdurend. En je past die toe in de praktijk door klinisch te beredeneren.

Ten slotte: samenwerking. Je doet dit werk niet alleen. Als zorgprofessional werk je in een team van collega’s uit verschillende disciplines. Samenwerken, feedback geven en ontvangen, hoort er zeker bij. Je bent kritisch, signaleert, deelt kennis en staat open om te leren van elkaar. Je durft je mannetje te staan en te discussiëren. Daarnaast werk je samen met familie en naasten van de zorgvrager, die ook hun zorgen en vragen hebben. En samenwerken, dat is natuurlijk ook samen ontspannen, relativeren en lachen!

 

Gerelateerde items

Bloemen en chocola!

Vandaag werden wij op kantoor blij verrast met chocola en een prachtige bos bloemen. David is deze persoonlijk…


Lees meer

ELBA is sponsor!

  Elba wil ook investeren in onze jeugd en vindt sport heel belangrijk. 1 team 1 taak! #togethereveryoneachievesmore#hcbaarle#sponsor#youngathletes


Lees meer

Interview met Annemieke Vos – Verpleegkundige

Annemieke Vos is een Verpleegkundige niveau 4 uit Loosbroek en is in dienst bij ELBAZORG. Ze vertelt graag…


Lees meer

Interview met Chantal Muffels- ZZP Verpleegkundige

‘Toen ik in loondienst was kwam ik echt handjes tekort en nu als zzp’er wil ik dat handje…


Lees meer