Wat is een goede zorgprofessional?

Bij ELBA streven wij naar kwaliteit op de werkvloer. Onze zorgprofessionals bedenken elke dag hoe ze hun werk nog beter kunnen doen. Welke innovaties ze kunnen toepassen om wensen van zorgvragers te vervullen. Maar wat maakt iemand nu een goede zorgprofessional? Welke kwaliteiten en eigenschappen heb je nodig? Zes van onze verpleegkundigen en verzorgenden IG geven hun mening.

Op nummer 1 staat: ‘Een mensen-mens zijn’. Daarmee wordt bedoeld: oog hebben voor (latente) behoeften van de zorgvrager, voor kleine dingen die een grote impact kunnen hebben. Een sociale, open houding doet veel. Een praatje met de zorgvrager, een grapje tussendoor, tovert een lach op het gezicht. Anderzijds luister je goed naar de verhalen, ook de vervelende en pijnlijke, want daarop moet je anticiperen. Tijd en aandacht zijn essentieel, ook al zijn beide schaars. Zo neem je de zorgvraag serieus en kun je vervolgens beter (en efficiënter) maatwerk bieden.

Een ‘stabiele mindset’ wordt ook veel genoemd als kwaliteit. In de zorg moet je snel kunnen schakelen en ingrijpen. Elke dag kan anders zijn, dingen gebeuren niet altijd op de manier die je kent uit de boeken. De praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Daarom moet je ook jezelf de ruimte kunnen geven om ervaringen te verwerken.

Vaardigheid en verantwoordelijkheid: Als je verzorgende IG of verpleegkundige bent, is verantwoordelijkheidsgevoel heel belangrijk. Je werkt immers elke dag met mensen. Dus ben je in staat om te werken volgens protocollen en houd je je bevoegd- en bekwaamheden up to date. Je kunt ook reflecteren, je eigen handelingen evalueren: Wat kan wellicht beter? Je hebt een open leerhouding, want de zorg ontwikkelt zich voortdurend. En je past die toe in de praktijk door klinisch te beredeneren.

Ten slotte: samenwerking. Je doet dit werk niet alleen. Als zorgprofessional werk je in een team van collega’s uit verschillende disciplines. Samenwerken, feedback geven en ontvangen, hoort er zeker bij. Je bent kritisch, signaleert, deelt kennis en staat open om te leren van elkaar. Je durft je mannetje te staan en te discussiëren. Daarnaast werk je samen met familie en naasten van de zorgvrager, die ook hun zorgen en vragen hebben. En samenwerken, dat is natuurlijk ook samen ontspannen, relativeren en lachen!

 

Gerelateerde items

STOC, maakt zorg sterker

STOC, maakt zorg sterker Kwaliteit is niet zomaar een woord bij ELBA. Alle zorgprofessionals die wij bemiddelen, zijn…


Lees meer

Welkom terug Jeske

Welkom terug! Yes! Vanaf vandaag is onze collega Jeske Kessels weer terug van haar verlof. Na een heerlijke…


Lees meer

Welkom Julius!

  Mijn naam is Julius Snijders, ik ben 20 jaar oud en deze week gestart met mijn stage…


Lees meer

Sietse

  Nu de laatste week nadert kijk ik  terug op een hele leuke en leerzame periode bij ELBA….


Lees meer